Military Archives Reading Room Closure

The Military Archives will be moving to a new purpose-built facility within Cathal Brugha Barracks in 2016 which will provide state of the art storage and services for our collections and for our researchers respectively.  This project is one of seven capital projects of the Government to mark the centenary of the Easter 1916 Rising.

The new facility will be open to the public at the end of April 2016. The movement plan will require significant resources and unavoidable disruption to services. As a result, the reading room will be closed to the public for the duration of March 2016 until the opening of the new facility at the end of April 2016.

The Military Archives have undertaken a number of significant releases online leading up to the centenary to ensure access to the records of the revolutionary period can be maintained as much as possible. The Military Archives wish to apologise for any inconvenience and disruption that will be caused during this period. The reading room will remain open as per normal during the Months of January and February 2016. 

New Military Archives Plans

The brief for the Military Archives building required a central archive facility to provide a repository and reading rooms for Dept of Defence and Defence Forces’ archive material equipped with a mobile storage shelving system to maximise space efficiency. The building had to be energy efficient, robust and low maintenance, provide optimum environmental conditions ( temperature, humidity and light ) for its contents, protection against fire damage, secure storage and have retrieval functionality. An existing building ( the Old Hospital ) is refurbished and adapted to provide research areas for readers studying archive materials, storage areas for collections requiring special conditions, administration areas and ancillary areas; the end gable of this building will be opened up to provide a new public entrance to the reading room. The new archive building stands behind. It comprises two levels of storage, the lower recessed into the ground; the new building has two gables which match the height and general outline of the Hospital gable- the two are linked by a series of glazed bridges across a dramatically folded wall.

 

 

 

 

 

Visit Department of Defence Website (EXTERNAL LINK)
Visit the Defence Forces Website (EXTERNAL LINK)